آرشیو های وبلاگ
موضوعات وبلاگ
آخرین مطالب ارسالی
پیوند های روزانه
امکانات
آرشیو های وبلاگ
موضوعات وبلاگ
آخرین مطالب ارسالی
پیوند های روزانه
امکانات
سلام به تمام شيعيان و دوستادارن امير المومنين علي بن ابي طالب عليه السلام ان شاءالله كه هميشه زير سايه ولايت ايشان باقي باشيد .الان در ماه ذي القعده هستيم وكم كم صحبت از ايام حج و مكه رفتن و ماه ذي الحجه، ماهي كه براي شيعيان علي عليه السلام مهمترين روز ها را با خود مي اورد .
بله بوي ايام ولايت و عيد غدير به مشام مي رسه .و مي خواستم با هم در باره اين عيد بزرگ صحبت كنيم . اما قبل از بيان ادامه مطلب يك داستان براتون تعريف ميكنم كه با منظور من از نوشتن اين پست خيلي نزديك است.
در روز عاشورا علامه اميني در حرم مطهر امام حسين عليه السلام ايستاده بودند .دسته هاي عزاداري گروه گروه وارد حرم مي شدند. يكي از علماي اهل سنت كنار علامه ايستاده بود و به علامه ميگويد آيا اين چنين توي سر زدن و غوغا كردن جايز است. علامه ميفرمايد: نه بلكه واجب است.اون عالم تعجب ميكنه و علامه در ادامه ميفرمايد يك روز پيامبر از حج عمومي بر مي گشتند در مكاني كه به اون غدير خم مي گفتند همه را جمع كردند.و وصايت وصي خودشون حضرت علي را اعلان كردند، ولي چه شد كه اين واقعه مهم در بستر تاريخ فراموش شد.اگر در روز عاشور در بين شيعيان اين چنين غوغا نبود باز هم در اصل عاشورا تشكيك مي شد. و مي گفتند ايا مي شود كه پسر دختر رسول خدا را بين دو نهر آب شهيد كنند.اما در اثر اين غوغاي بين شيعيان عاشورا زنده است. و اگر اين چنين با غدير رفتار مي شد اكنون غدير هم زنده بود.
فكر مي كنم بعد از بيان اين داستان خوب منظور من از نوشتن اين پست را فهميده باشيد . و من صحبتم را با يك سوال شروع مي كنم . و سوال من اينه كه تكليف ما در مقابل غدير چيست و تا حالا براي غدير چكار كرديم؟
دو حادثه بسیار مهمّ و بزرگ در تاریخ اسلام رخ داد که از یکى رسالت و از دیگرى امامت به وجود آمد نخستین حادثه، نزول وحى بود که رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله را در برداشت دومین حادثه، غدیر بود که امامت را به وجود آورد و در حقیقت ادامه رسالت بود روز غدیر و امامت همان قدر اهمیت دارد که روز بعثت و رسالت اهميت دارد
خداوند منّان نیز در قرآن به این ارتباط اشاره کرده و فرموده است:
یا ایّها الرسول بلّغ ما انزل الیک من ربّک وإن لم تفعل فما بلّغت رسالته واللّه یعصمک من النّاس ان اللّه لایهدى القوم الکافرین(مائده، ۶۷) اى پيامبر! آنچه از سوى پروردگارت [درباره ولايت و رهبرى على بن أبىطالب اميرالمؤمنين عليه السلام] بر تو نازل شده ابلاغ كن؛ و اگر انجام ندهى پيام خدا را نرساندهاى. و خدا تو را از [آسيب و گزند] مردم نگه مىدارد؛ قطعاً خدا گروه كافران را هدايت نمىكند
در آیه دیگر که همان روز و بعد از آن واقعه غدیر نازل شد فرمود:
الیوم اکملت لکم دینکم واتممت علیکم نعمتى و رضیت لکم الاسلام دینا (مائده،۳)
. امروز [با نصبِ على بن ابىطالب به ولايت، امامت، حكومت و فرمانروايى بر امت] دينتان را براى شما كامل، و نعمتم را بر شما تمام كردم، و اسلام را برايتان به عنوان دين پسنديدم.
مرحوم حاج میرزا جواد ملکى تبریزى مى گوید:
و یوم الغدیر من هذا الیوم [یوم المبعث] بمنزلة الجزء الاخیر من العلقة التامة، بل بمنزلة الباطن من الشىء الظاهر، وبمنزلة الروح من الانسان، لانّ کل ما فى هذا المبعث الشریف من الخیر والفوز والسعادة مشروطة بولایة امیرالمؤمنین والائمة من ولده
مي دونم كه تمام شما شيعيان علي عليه السلام از اهميت اين روز آگاهيد ولي براي ياداوري اين مطلب چند روايت براي شما مي نويسم :
1-امام صادق عليه السلام فرمودند: شايد فكر كني خداوند متعال روزي را از جهت حرمت و احترام با عظمت تر از روز عيد غدير خم خلق نموده باشد، نه به الله قسم ، نه به الله قسم ، نه به الله قسم.(وسائل الشيعه، ج8، ص89)
2- قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و اله: «يوم غدير خمّ أفضل اعياد امّتى» ؛ رسول اكرم صلّى اللّه عليه و اله فرمود: روز غدير خم برترين عيدهاى امت من است. آثار الصادقين، ج 14، ص 449.
3- امام صادق عليه السّلام فرمود: روز قيامت چهار روز را مانند عروس به پيشگاه الهى مىبرند: عيد فطر، عيد قربان، روز جمعه، عيد غدير. «روز غدير خم» در مقابل عيد قربان و فطر مانند ماه بين ستارگان است. خداوند تعالى بر غدير ملائكۀ مقربين را موكل مىكند كه رئيسشان جبرئيل است، و انبياء مرسلين را كه رئيسشان حضرت محمد صلّى اللّه عليه و اله است، و اوصياء منتخبين را كه رئيسشان امير المؤمنين عليه السّلام است، و اولياء خود را كه رئيسشان سلمان و ابو ذر و مقداد و عمار هستند. اينان «غدير» را همراهى مىكنند تا آن را وارد بهشت نمايند. اسرار غدير، ص 234(عوالم، ج 15/3، ص 212) .
حالابا توجه به اين روايات و ديگر روايات بيان كننده اهميت غدير ما شيعيان امير المومنين نسبت به عيد غدير چه تكليفي داريم و آيا به آن آگاهيم و انجام داده ايم .
ابتدا اشاره اي ميكنم به خود خطبه غدير و اولين مطلب را از آنجا بيان ميكنم .خطبه اي كه از ابتدا تا انتهايش براي ما درس و برنامه است و خود پيامبر صل الله عليه وآله تكليف و وظيفه ما را نسبت به غدير روشن كرده اند در آنجا كه مي فرمايد: «فَلْیُبَلِّغِ الْحاضِرُ الْغائِبَ وَالْوالِدُ الْوَلَدَ إِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ»
«پس بایسته است این سخن را حاضران به غایبان و پدران به فرزندان تا برپایی رستاخیز برسانند.»
حال بياييد بينديشيم با توجه به اين تكليفي كه پيامبر در خود خطبه غدير براي ما تعييين نموده اند ما تاكنون براي غدير چه كار تبليغي و فعاليتي انجام داده ايم . در روايات وارده از معصومين تكاليفي براي غدير معلوم شده است كه نشان از اهميت و بزرگداشت اين روز دارد. اعمالي كه انسان براي مهم ترين روز زندگيش انجام مي دهد وبا انجام اين سفارشات نشان مي دهد بزرگترين روز زندگيش را مي گذراند. در ادامه براي روشن شدن وظايفمان نسبت به غدير رواياتي از معصومين را كه در انها تكاليفي را براي ما تعيين نموده اند را مي آوريم.
1- تهنيت و شادباش گفتن:
«غدير روزي است كه بعضي از شما بعض ديگر را شاد باش و تهنيت ميگويند ژس وقتي مومن برادر مومن خود را ديدار ميكند ميگويد: سپاس خداي را كه ما را از متمسكين و درآويختگان به ولايت اميرالمومنين(عليه السلام) و امامان طاهرين(عليهم السلام) قرار داد.»(اقبال، ص464)
2- زينت كردن براي غدير:
«غدير روز زينت است پس كسي كه به خاطر غدير زينت كند: 1.خداوند تمام گناهان صغيره و كبيره او را ميآمرزد 2.ملائكه اي را به سوي او ميفرستد تا براي او حسنات و خوبيها را بنويسد 3. و درجات او را تا مانند همين روز سال آينده بالا ببرند 4. پس اگر از دنيا رفت شهيد از دنيا رفته 5. اگر زنده ماند، معيشت و زندگي سعادتمندانه خواهد داشت. »(اقبال، ص464)
3- ديد و بازديد و زيارت مومنين و خويشان در غدير:
«كسي كه در اين روز مومني را زيارت كند 1. خداوند هفتاد نور در قبر او وارد ميسازد 2. و قبر او را وسيع مينمايد 3. و هر روز هفتاد هزار ملك قبر او را زيارت ميكنند 4. و او را به بهشت بشارت ميدهند»(اقبال، ص465)
4- ثواب تبسم در روز غدير:
«روز غدير روز تبسم در چهره مومنين است پس هركسي كه در روز غدير بر چهره برادرش تبسم و لبخند نمايد: 1.خداوند در قيامت با نظر رحمت به او نظر ميكند 2.و هزار حاجت او را برآورده ميسازد 3. و براي او قصري از در خالص و ناب در بهشت قرار ميدهد 4. و چهره او را شاداب ميگرداند» (اقبال،ص464)
5- دید و بازدید :
امام رضا(ع) فرمود: من زار مؤمنا ادخل الله قبره سبعین نورا و وسع فی قبره، و یزور قبره کل یوم سبعون الف ملک یبشرونه بالجنة. المراقبات، ص 257
کسی که در روز غدیر به دیدار مؤمنی برود خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد و قبرش را وسیع می سازد; هر روز هفتاد هزار فرشته قبرش را زیارت کرده، به او بشارت بهشت می دهند.
دید و بازدید یکی از آداب روزهای عید و شادی است. این سنت مردم را شادابتر و نام و یاد عید را در دل و ذهنشان ریشه دارتر می کند. اسلام همین سنت را برای عید غدیر در نظر گرفته و آن را مورد تاکید قرار داده است. شایسته است این سنت در روز غدیر، که بزرگترین عیدهاست، اجرا شود تا علاوه بر احیای روز غدیر رشته های الفت و مودت میان مردم محکمتر شود.
6-اطعام غدير:
«كسي كه در غدير شخص مومني را اطعام نمود مانند كسي خواهد بود كه تمامي پيامبران خدا و صديقين و مقربان او را اطعام داده و افطار نموده است.»(اقبال، ص465)
7- عيدي دادن:
«غدير روزي است كه هركس آن را عيد بگيرد و گشايش در امر خود قرار دهد خداوند مال او را زياد و او را از آتش نجات دهد.»(اقبال، ص464)
8- لباس نو و نيكو پوشيدن در عيد غدير:
امام صادق(ع) فرمود: یحب ... ان یلبس المؤمن انظف ثیابه و افخرها ; در روز غدیر لازم است مؤمن پاکیزه ترین و فاخرترین لباس خود را بپوشد. بحارالانوار، مجلسی، ج 95، ص 301
نظرات شما عزیزان: